Традиционална „Чајанка“

Традиционална „Чајанка“ коју организује одељење четвртог разреда ученика са посебним способностима за филолошке науке (смер: живи језици) обележила је предновогодишње дане у нашој школи и ове школске године. Тог 25. 12. 2019. године ученици одељења IV1 са својим наставницама енглеског језика Миленом Чомић и Сањом Јовановић су приказали оно на чему су вредно радили више од два месеца – наш пројекат „MEET-TEA-OLOGY“. Морам да поменем да су се прве идеје јавиле још прошле школске године, а први разговори „како ћемо и шта ћемо“ убрзо након што су пошли у први разред.

Набацане идеје, заједнички одабир теме, подела улога и рад, рад, рад….. Пројекат је приказао најрепрезентативније личности из четири митологије: нордијске, египатске, грчке и словенске. Ученици су најпре по групама и задацима урадили истраживачки рад, а затим осмислили како ће сваку митологију најверније дочарати глумећи богове (Один, Ра, Зевс и Перун) и по један скеч. Уз наставнике који су имали улоге модератора, ученици су самостално написали текст за сваки лик, осмислили сценографију и костиме, донели разноврсне чајеве и послужење за све оне који су желели да дођу на овај наш јавни, огледни час и виде резултате марљивог како индивидуалног, тако и тимског рада и прелепог дружења. Показали су како повезују градиво из више предмета, како долазе до нових информација, како преводе, како пишу, како говоре и колико су креативни, маштовити и иновативни. Гостију на том часу је било много и иако су се сви трудили да се што више збију, недостајало је још столица…. Чуле су се речи хвале и честитања за фантастичну изведбу.

Овакво умеће ученика требало је на прави начин да презентује поменути смер осмацима из основих школа у СКЦ-у 4. 4. 2020. године. Били смо на репертоару али је све отказано због проглашења ванредног стања. Ипак, слике понекад могу много да кажу и ако пренесу бар део онога како смо се ми осећали, биће довољно. Oдељење IV1 (од септембра 2016. до маја 2020. године) је оставило свој печат у Другој крагујевачкој гимназији. Традиција се наставља и стижу „неки нови клинци“…