,,Кад једном схватиш“, роман матуранткиње Кристине Стевановић

Са поносном објављујемо да је  наша ученица Кристина Стевановић, ученица одељења 4/5, објавила свој први роман у издању Нове поетике. Промоција романа одржана је 9.12.2021. године у свечаној сали Друге крагујевачке гимназије, а о самој књизи говорила је професорка српског језика и књижевности Гордана Стевановић.

Претходне три године Кристина је сваки слободан тренутак користила за писање, али, каже, ни особе из њеног најближег окружења за то нису знале.

– Заправо је за то знао само један мој друг који је читао делове романа док су били још у рукопису. Моја мама је роман прочитала тек уочи промоције у мојој школи, а сви остали су сазнали тек када су добили позивницу за промоцију које је одржана почетком децембра, прича Кристина.

Ово је, иначе Кристинин други роман. Први је, каже написала још док је била у основној школи.

– Тај роман је прочитала само моја мама и свидео јој се. Али дуго после тога нисам писала ништа слично па је и она мислила да сам одустала. Додуше, ако се тако може рећи, већина људи из мог окружења зна да ми писање иде, поготово другови из школе, пошто су се моји састави увек читали на часовима српског језика. Писала сам и саставе за неке конкурсе, добијала награде, али је објављивање романа за све било изненађење, каже Кристина.

Уочи промоције роман је прочитала и Кристина професорка српског језика Гордана Стевановић, која је за дело своје ученице имала само речи хвале.

– Оно што је изговорила на промоцији је толико деловало на мене да сам се расплакала. Иначе је невероватан осећај када о ономе што си написао сада други треба да дају суд. Имала сам баш велику трему, на срећу сви су реаговали позитивно. Већина другара из школе је била одушевљена самом чињеницом да је роман објављен.

Ова одлична ученица, осим што се бави писањем, воли да прави и кратке видео клипове те се због тога двоуми хоће ли после гимназије да упише књижевност на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу или режију на Факултету драмских уметности у Београду.

Обрађујући мотиве пријатељства, љубавних веза, породичних несугласица и трагања за идентитетом, Кристина Стевановић успела је да отвори најзначајнија питања младих људи данашњице, приближивши се тиме поџанровима проблемског и романа одрастања.

Поносни смо на Кристину, и желимо јој пуно успеха у даљем раду!