Дечија недеља у нашој школи

„Рани јади” је збирка прича о одрастању и детињству писца модерне српске књижевности. Омиљено је дело и млађим и старијим читаоцима, а ђаци наше школе успели су да, под сценским рефлекторима, ово ремек-дело Данила Киша претворе у праву лирску сензацију.

„Први пут с оцем на јутрење”, психолошка је приповетка чувеног Лазе Лазаревића, која је постала још изванреднија оживљавањем сензибилитета њених ликова и атмосфере дела кроз ову адаптацију у сценарио.

Дана 02. октобра. 2023. године, талентовани ђаци специјализованог одељења за сценске и аудио-визуелне уметности II9, који су пројекат реализовали уз помоћ професорке Бојане Чекановић, премијерно су извели ове две представе пред публиком из наше школе на сцени свечане сале Друге крагујевачке гимназије.

Следећег дана остварење је поново одиграно на истом месту у вечерњим сатима, пред ђацима Основне школе „Милоје Симовић” и осталом публиком. Улаз је био слободан.

Гости су понели најлепше утиске из наше школе, а нама је било драго да смо били у могућности да их угостимо и остваримо успешну сарадњу, на обострано задовољство.

Оно што jе и једну и другу представу учинило уникатном јесте прецизност и умереност у њиховом изразу. Обе изведбе трајале су око 15 минута са паузом од 10 минута између. На овај начин глумци и сценаристи осигурали су садржајан репертоар, који је уједно таман толико дугачак и редукован у приповедању, какав је и стил оригиналних дела. Може се рећи да смо представу пратили широм отворених очију, са пуном пажњом од почетка, па све до самог краја.

Трећег дана је емитован промотивни филм о правилима понашања у школи који су снимили ученици специјализованог одељења за сценске и аудио-визуелне уметности, одељења II9 и III9.

Четвртог дана је, пред бројном публиком, премијерно изведена представа ,,Код Плавог чуперка”. Пројекат је реализован уз помоћ и подршку професорке Милене Каличанин. Све ученичке представе су испраћене громогласним аплаузом и овацијама публике свих генерација.

Петог дана Дечије недеље организован је квиз општег образовања и информисаности, у којем су се такмичили ученици одељења III1, III9 и IV1.

Последње вече Дечије недеље ученици су провели у дворишту Немачке школе у Београду где је одржан концерт у организацији Гете института. Наши ученици су се том приликом дружили са ученицима Pasch школа из Ваљева, Панчева и Ниша.

Деца су радо учествовала у свим активностима.

Репортажа – Невена Цветановић IV1