Теодора Вукојевић незванична светска рекордерка у стрељаштву

Ученица Друге крагујевачке гимназије, Теодора Вукојевић, је на Другом колу Купа стрељачког савеза Србије у Нишу постигла најбољи резултат на свету, који није званично признат као светски рекорд јер је реч о такмичењу које није међународно.

Осамнаестогодишња  Теодора Вукојевић, чланица славног Стрељачког клуба „Чика Мата” са пушком другује већ више од пола свог живота. Почела је да тренира са седам година инспирисана мајком која се аматерски бавила стељаштвом.

– Прво је са њом, да види „где то мама пуца” кренуо мој, три године старији брат Лазар, па онда и ја, присећа се она.

По њеним речима брат је можда био и талентованији за стрељаштво али је она била упорнија.

– Временом сам заволела овај спорт, у коме ми је, баш на почетку и било занимљиво што се у њему не такмичи много девојчица. Код нас чим се помене оружје подразумева се „да је то за мушкарце” а жене у њему постижу боље резултате.

Наравно, ништа што има везе са оружјем никада није безопасно, па је у руковању са њим потребна озбиљност, пуна пажња, као и његово одлично познавање.

Такође, у стрељаштву јој се допали и то што је у питању индивидуални спорт у коме си сам заслужан за своје успехе и резултате али неуспехе и промашаје.

– Не зависиш од колектива. Сам си са пушком на ватреној линији. И све је само до тебе, како и колико си примпремљен, сконцентрисан и расположен. Ту нема помоћи и одмоћи али ни било каквог утицаја судија. Због тога ме је ова дисциплина највише и привукла, признаје Теодора.

Са активним тренизима креће од 2011. године, прво са пионирском али брзо прелази на стандарду ваздушну пушку. Брзо је напредовала. И данас тренира, најмање два пута дневно. У неку руку, олакшавајућа јој је околност што се тренизи у стрељани „Чика Мате” одвијају баш у њеној школи – Другој крагујевачкој гимназији у којој је ученица четврте године специјализованог филошког смера.

Иако званично јуниорка брзо је стигла и у сениорску репрезетацију и у 18. години већ „држи” читав низ државних рекорда (у обе узрасне категорије) и вишеструка је првакиња Србије и као јуниорка и као сениорка.

А, 27. новембра на Другом колу купа Стрељачког савеза Србије у дисциплини ваздушна пушка „упуцала” је 634,2 круга што је најбољи резултат на свету свих времена.

Већ сада у јануара очекују је такмичења и турнири у Словенији и Хрватској а њена највећа амбиција је одлазак на 23. Олимпијске игре у Паризу за две године.

Поносни смо на Теодору, и желимо јој пуно успеха!