BaLMUN конференција 2021. године

Осмогодишња сарадња са Гимназијом Бања Лука настављена је и ове године учешћем наших ученика, наставника и сарадника на BaLMUN конференцији у периоду од 17. до 18. априла 2021. године, први пут у онлајн окружењу због пандемије Covid19.

Делегацију наше школе чинили су ученици: Анастасија Дабовић 1/6, Ана Миливојевић 2/1, Анђела Бишевац 2/1, Вукашин Конатар 1/5, Јана Василијевић 2/5, Јована Поповић 3/8, Леа Каматовић 2/5, Тијана Стојадиновић 1/1, Теодора Стојковић 2/1, Сара Лазаревић 1/5 и Срба Антанасковић 3/6. У селекцији, припреми ученика, подршци, сугестијама и стручним упутствима учествовали су: Марија Здравковић – проф.енглеског језика и књижевности, Наташа Бузаџић – педагог, матурант и вишегодишњи делегат на конференцијама, Сефан Јовановић 4/7, као и некадашњи ученик наше школе Богдан Бузаџић који је имао почасно место председавајућег Historical Crisis Committee.

Делегатима су додељени комитети, теме и државе које заступају. Дужност им је била да истраже тему и припреме се за заступање додељене државе. Реалистичан приказ симулације рада Уједињених нација се постиже тиме што је службени језик енглески, као и постојањем одређених правила облачења. Председавајући кординишу дебатом и воде је ка доношењу резолуција. Неке од њих се шаљу директно Уједињеним нацијама и тако чине доступним различита решења која нуде млади из своје перспективе.

Ове године смо могли да чујемо промишљања средњошколаца како се носити са актуелном пандемијом и како спречити наредну, заседао је и најатрактивнији Савет безбедности чија је тема била сукоб у Етиопији у њеном северном региону Тиграј, расправљало се о људским правима односно третману муслиманске ујгурске мањине у Кини и први пут се дискутовало о историјским кризама, а теме су разматране у оквиру четири комитета (Security Council, Socialand Humanitarian Committee, World Health Organization и Historical Crisis Committee).

Учесници су били из свих земаља нашег региона, из Јордана, Индонезије, Луксембурга и Ирана, по први пут захваљујући дигиталној технологији.

Сви наши ученици су имали запажено учешће у раду комитета, а троје њих је проглашено за почасне делегате.

BaLMUN конференција је омогућила одабраним средњошколцима да се информишу и сагледају озбиљне проблеме са којим се суочавају становници најразличитијих делова света, упознају рад Уједињених нација, развију вештине комуникације у онлајн окружењу и преговарачке способности, унапреде дигиталне вештине, уложе додатни труд у савладавању тешкоћа које са собом носи Covid19 пандемија, унапреде своје знање енглеског језика, друже се са вршњацима из различитих земаља и развију свест о важности сарадње и размене знања и искустава међу припадницима различитих нација.

Матурант Стефан Јовановић је са нашим тимом основао БаЛМУН клуб. Искусни делегати ће припремати актуелне светске теме а актуелни делегати организовати и водити дебате. Циљ је учење како изразити мишљење на прихватљив начин, слушање других. Неговање критичког става и прихватање различитости које нас чине јединственим су вештине неопходне у развоју личности за савремени свет.