Европски дан језика

Европски дан језика обележава се широм Европе још од 26. септембра 2001. године на иницијативу Савета Европе, са циљем промовисања вишејезичности. У оквиру наше школе, Друге крагујевачке гимназије, професори су код ученика подстакли иницијативу, да на креативан и себи својствен начин, припреме и проведу овај дан. Ученици су имали прилику да се сусретну са сваким страним језиком који се може учити у Другој крагујевачкој гимназији.

Радионице и активности су тематски били распоређени по учионицама, где су након часова сви ученици наше школе могли да их посете и у њима учествују. Свака радионица је имала специјални назив, тематику и са собом носила драж, привлачећи пажњу ученика, али и запослених.

Називи радионица привукли су све присутне да интерактивно учествују у решавању језичких заврзлама. Прва радионица била је „Language games and challenges“, у преводу језичке игрице и изазови, друга радионица „Eurovision “, такмичење у препознавању евровизијских песама, и „History of English“ , презентација о историји енглеског језика. Трећа радионица била је „Spiele“, „Quiz und Landeskunde“, језичке игрице, изазови и занимљивости.

У свечаној сали, одржана је четврта активност под називом Еnglish in Space, онлајн час путем Скајпа са ученицима из руске школе са Урала и њиховом професорком Ирином Лучњиковом на тему космоса. У данашњим активностима учествовали су и ученици наше школе којима је матерњи језик руски, и дочарали нам своје виђење и досадашња искуства у Крагујевцу.

Презентацију о познатим спортистима „Famous Athletes“ припремили су ученици трећег разреда спортског смера и на енглеском језику представили успешне спортисте света.

Незаобилазна је била и школска библиотека у којој је спроведена интерактивна радионица „Lengua Latina“ на латинском и шпанском. Упознали смо се са културом шпанског језика, сазнали одакле потиче језик, како се развијао кроз историју и на којим континентима се све говори. На латинском језику, одиграли смо неколико игара и научили занимљиве пословице.

Чули смо и видели много тога у овом многојезичном дану: презентацију о историји енглеског језика, кратак „Cooking video“, слушали евровизијске песме. Осим тогa, чула се и понека шала у духу енглеског језика, а они храбрији су окушали своје способности у брзалицама. Решавањем и превођењем загонетки бежали из „Escape room“. Нама се допала баш ова!

 •  „What does the Loch Ness monster eat? Fish and ships.“

Наша волонтерка Мо, је на немачком језику, представила свој родни град Либак и направила квиз Колико познајем Немачку. Било је свега: и учења, и такмичења, и забављања! Какав дан?!

У свету „буразера“, „блеја на гајби“ и нових „тика“, рекло би се да је језик „проп’о“, али у Другој крагујевачкој гимназији данас то није био случај! Ученици наше школе су показали да језик схватају као нешто више од пуких речи – он је мост који повезује културе, нације и срца људи широм Европе. На прослави Европског дана језика заронили смо у богатство и разноликост језичког пејзажа нашег континента.

Ходницима Друге крагујевачке гимназије је данас одзвањало много различитих језика, од оних који су део нашег школског програма, до оних које учимо из радозналости. Реч по реч, осмех по осмех, и наравно, језик по језик, Европски дан језика у нашој школи је био савршен!

Ђаци репортери:

 • Невена Цветановић 4/1
 • Миа Момировић 3/1
 • Ива Ћировић 3/1
 • Јана Крстић 3/1
 • Јана Ненадовић 3/1
 • Љубица Николић 3/1
 • Наталија Љубовић 3/1

Фоторепортери:

 • Тијана Недељковић ½
 • Анђелина Китановић 1/2
 • Томислав Петровић 1/2

Снимак који су спремили наставници можете погледати овде, а снимак наших ђака репортера овде.