Ученици Друге крагујевачке гимназије освојили прво место на Републичком такмичењу лингвистичких секција Србије

Млади лингвисти Друге крагујевачке гимназије и ове године су показали интересовање да се баве проучавањем језика и језичких појава. С обзиром да је у претходним годинама труд и залагање ученика био препознат и награђен од стране Друштва за српски језик и књижевност Србије, одговорност је била већа, јер је и жеља да се потврди успех била приметна код ученика који су наставили ангажовање у истраживању и обликовању научних радова. Теме које су привукле пажњу младим лингвистима су из области примењене лингвистке, и прате различите области употребе језика. Ученици су радили на терену, осмишљавали, спроводили и анализирали анкете у вези са проучаваном језичком појавом, претраживали информације на интернету, пратили савремену литературу, овладавали техником писања научних радова. Део планираних активности није могао да буде реализован због тога што је настава услед епидемије изазване корона вирусом једно време реализовала на даљину. Због епидемиолошке ситуације и безбедности ученика рад је преусмерен на виртуелне састанке и консултације и литературу доступну на интернету. На основу сакупљеног и анализираног материјала, до почетка новембра 2020. завршени су веома озбиљни научно-истраживачки радови, у којима су средњошколци показали одговорност, зрелост, прилагодљивост и спремност на учење и даље напредовање.

На Републичком такмичењу лингвистичких секција средњих школа учествовали су ученици 4/1, одељења филолошке гимназије, а ментор ученичких радова је Александра Радовановић, професор српског језика и књижевности, која је и  претходних година освајала награде са младим лингвистима. Друга крагујевачка гимназија представила се следећим научно-истраживачким радовима:

Репетитивност израза у описима на корицама књига“, Александра Милановић,

Порекло назива и основних појмова борилачких вештина“, Јована Павовић

Позајмљенице у енглеском језику из француског, италијанског, немачког и латинског

језика“, Јована Срејовић

Настанак назива торти; властита имена и географска подручја у њиховим називима“,

Милица Павловић,

Порекло назива основних плесних корака“, Мина Ђорђевић,

Разлике између језика у мангама (јапанским стриповима) и класичним стриповима“, Филип Глишовић

Порекло српских личних имена“, Мина Николић,

Називи фризура“, Миња Будимир,

Порекло и настанак кинолошких назива раса паса треће ФЦИ групе“, Милица Лазовић

Класификација наслова хорор филмова“, Миа Минаковић

Сигурно је да међу овим ученицима имамо будуће научнике, истраживаче, уметнике, младе људе који верују да је знање и учење најбољи пут за себе и  за друге и који ће улагањем у своје образовање све нас учинити поносним, као што смо то и сада, захваљујући овој значајној награди.